Programovanie v jazyku C++

Prvý program


Hello World

Tradičným úvodom prevažnej väčšiny učebníc programovania je kratučký program, v ktorom autor učebnice pozdravuje celý svet. Zostaňme verní tejto tradícii, v C++ má takýto programík nasledujúci obsah:

exam0010.cpp

#include <iostream.hpp>

void main()
{
  cout<<"Hello World !"<<endl;
}
V C++ obsahuje každý samostatný program funkciu main. Táto funkcia je vstupným bodom do programu, tu odovzdá operačný systém Vášho počítača riadenie Vášmu programu. Funkcie v C++ zvyčajne dostanú nejaké vstupné hodnoty, tieto spracujú a výsledok vracajú vo forme návratovej hodnoty. Začiatok a koniec tela funkcie je označený zloženými zátvorkami { a }. Naša funkcia main nedostane nijaké hodnoty, o tom hovoria prázdne zátvorky () za menom funkcie, void pred menom funkcie hovorí o tom , že funkcia nevráti nič. Zmenou syntaxe môžeme docieliť, aby funkcia main prebrala od operačného systému parametre povelového riadku a systému vrátila správu o úspešnosti vykonania programu.
Pre uľahčenie komunikácie Vášho programu s okolím je štandardným rozšírením jazyka C++ knižnica <iostream.hpp>. Obsahom tejto knižnice je zbierka objektov, ktoré reprezentujú prácu so znakovým terminálom (konzolou). O tom, že vo Vašom programe používate niektoré časti tejto knižnice hovorí prvý riadok programu #include <iostream.hpp Označenie hlavičkových (header) súborov na pri rôznych kompilátoroch a operačných systémoch nie je normalizované. Ak budete mať problémy s kompiláciou tohoto príkladu, vyskúšajte iné prípony - .h, .hxx .

Súčasťou tejto knižnice je objekt cout, ktorý reprezentuje zariadenie na výstup znakov na terminál. Jadrom nášho programu je riadok

cout<<"Hello World !"<<endl; v ktorom posielame objektu cout správu << s obsahom "Hello word !". Objekt cout je pomerne komplikovaná konštrukcia vytvorená priamo v jazyku C++, ktorá sa vyznačuje istou dávkou inteligencie. Objekt cout "rozumie" rôznym druhom správ, napríklad správa << s obsahom endl znamená ukončenie výstupu znakov a prechod na nový riadok.

Program preložíte najjednoduchšie z povelového riadku operačného systému, napr.

ztc exam0001.cpp kde ztc je meno kompilátora, v tomto prípade kompilátora of firmy Zortech.

Pokiaľ sa Vám podarilo program úspešne preložiť a spustiť, výsledkom behu programu je text

Hello World ! vypísaný na konzole.